Návrat k prírode – Tajomstvá lesa


Interaktívna výstava v KcA

Aj vy sa občas túžite vrátiť do prírody, alebo aspoň k jej atmosfére a spoznávať krásy a možnosti, ktoré ponúka?

Nám sa to podarilo medzi 11. do 15. Novembrom, kedy bol u nás v Kc Aktivity zrealizovaný rad interaktívnych prednášok a skutočne zážitkových workshopov pre 310 detí z materských a základných škôl z Trenčína.

Potenciálni mladí priatelia lesa mali možnosť zúčastniť sa na prednáškach a zážitkovom učení s lesnou pedagogičkou Jarkou Vanyovou a dobrovoľníčkou Aničkou, ktorá deťom predstavila Plamienku driemavú – sovičku Žofinku a poľovníckeho psíka Jumba špeciálne vycvičeného pre sokoliarov. Deti sa dozvedeli veľa užitočných informácií o práci lesníkov, o lese samotnom a prostredníctvom zážitkového hrania spoznávali prírodu všetkými zmyslami – čuchom, hmatom, sluchom, chuťou a zrakom. Cez pripravený chodníček z rôznych prírodných povrchov deti so šatkou zakrytými očami prechádzali na boso, učili sa rozpoznávať zvuky lesných zvieratiek, vône lesných stromov a rastlín, hmatovou skúškou hádali čo je vo vrecúškach za lesné plody, učili sa stopy zvierat žijúcich v lese, pílili drevo a ochutnali z byliniek a plodov šípky lahodný čajík pre ich zdravie.

Sprievodcami náučným chodníčkom boli v hlavných úlohách medzinárodné dobrovoľníčky Deimanté z Litvy a Marina z Ukrajiny, ktoré v Kc Aktivity pôsobia vďaka Európskej dobrovoľníckej službe cez program Mládež v akcii. Pomáhal im aj slovenský KcA-čkový tím dobrovoľníkov na čele s Renatkou, Mirkou, Peťom, Markétkou, Denisom a Tomášom.  Bodkou na záver boli tvorivé lesné dielničky, na ktorých si vlastnoručne deti pod vedením lesných žienok a víl, opäť v podaní našich dobrovoľníkov, vyrobili sovičku, alebo obrázok z lístia. Spoločným dielom  všetkých zúčastnený detí bolo vytvorenie rozprávkového lesa.


  • Connector.

    Kedy

    November 2013

  • Connector.

    Lektori

    Jarka Vanyová
    Svetluška Rajnincová

  • Connector.

    Účastníci

    310 detí z MŠ a ZŠ

  • Connector.

    Podporili

    Nadácia Orange
    Mesto Trenčín